Dempers

Dempers zijn speciale vertragende of dempende gasveerproducten. Deze dempers worden het meest toegepast om een snelheid te reguleren of een massa af te remmen. Dus geen stootdemper of aanslagdemper.

Het dempen van een massa of snelheid verschilt per toepassing. Voor het bereik dempers wordt dan ook een klantspecifieke oplossing geboden.

Standaard dempers

De meest eenvoudige demper is grotendeels gelijk aan de opbouw van een gasdrukveer. De zuiger loopt compleet door de met olie gevulde ciliinder. De snelheid van zowel de ingaande als uitgaande slag kan beïnvloed worden door verschillende 'sproeiers' te gebruiken en door olie te gebruiken met een verschillende viscositeit. Aangezien olie niet kan comprimeren, kan de cilinder niet compleet gevuld worden met olie. Er moet een ruimte leeggelaten worden, gelijk aan het stangvolume van de ingaande slag. Door deze lege ruimte kan de demper zowel in- als uitschuivend een vrije slag maken. De berekening van de inbouwlengte is gelijk aan gasdrukveren.

Dempers met zwevende scheidingszuiger

In met name horizontale toepassingen kan de vrije beweging van de standaard demper storend zijn. Om deze reden is er ook een varianten met een scheidingszuiger. In deze variant is er een scheiding gemaakt tussen de olie- en stikstofruimte met een zogenaamde zwevende scheidingszuiger. Om deze scheidingszuiger op de plaats te houden, is een minimale vulkracht van 20N benodigd. Afhankelijk van de situering van de scheidingszuiger ten opzichte van de hoofdzuiger, kan de demper in druk- of trekrichting een stabiele demper krijgen. Bij een overbelasting in de andere richting zal een verende demping volgen. De berekening van de inbouwlengte is gelijk aan blokkeerbare gasveren uitschuivend star, danwel inschuivend star.

Dempers met opgesloten scheidingszuiger

Deze demper met opgesloten scheidingszuiger maakt een gecontroleerde demping in beide richtingen zonder verende demping mogelijk. De scheidingszuiger wordt aan de oliezijde gefixeerd door de olie en door een extra cilinder aan de stikstofzijde. Hierbij loopt de zuigerstang achter de hoofdzuiger door tot en met de scheidingszuiger. Het volume van de oliekamer blijft hierdoor constant. De scheidingszuiger wordt mechanisch op de plaats gehouden, waardoor deze variant ook drukloos gemaakt kan worden. De berekening van de inbouwlengte is gelijk aan blokkeerbare gasveren compleet star.

© 2024 TWENTEC gasveren. Alle rechten voorbehouden. Berg Interactive
webdevelopment